Sara-Sofia Hyvönen moniotteli Suomen mestariksi!

maalis 6, 2023

Kuortaneella käytyjen SM-hallimoniotteluiden nelihenkisen Katajan joukkueen sankari oli Sara-Sofia Hyvönen. Tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Sara-Sofia voitti jännittävien vaiheiden jälkeen N19-sarjan viisiottelun SM-kultaa, ensimmäisen henkilökohtaisen moniottelun SM-mitalinsa kahdeksannella yrittämällään!

Sunnuntai-aamun ensimmäisessä lajissa, 60 metrin aitajuoksussa ”Sohvi” jatkoi kauden  tasollaan alittamalla jälleen yhdeksän sekuntia ajallaan 8,94 jääden vain kuusi sadasosaa omasta ennätyksestään ja sijoittuen koko porukan toiseksi. Toinen laji, korkeushyppy, venyi ajallisesti pitkäksi kilpailuksi 19-vuotiaiden hypättyä yhdessä 22-sarjan kanssa. Sara-Sofian tauko viimeisestä verryttelyhypystä ensimmäiseen kisahyppyyn oli yli puolitoista tuntia, mutta nuori nainen säilytti vireensä hienosti napaten lopulta jaetun lajivoiton ennätystään sivuten flopattuaan 164.

Kuulantyöntöringissä kolmas laji ei roihahtanut liekkeihin tässä sarjassa. Katajan ottelija otti viimeisellä työnnöllään torjuntavoiton lukemiin 10,37 ja sijoittui viidenneksi. Tämän lajin jälkeen kokonaistilanne alkoi hahmottua: mestaruustaistossa olivat Sara-Sofian lisäksi vahvimmin mukana tutut kilpakumppanit HKV:n Siiri Siirtola sekä Sauvon Urheilijoita edustava Saima Kossa.

Pituushypyn verryttelyn jälkeen Kossa joutui valitettavasti jättämään ottelunsa kesken ja kilpailu mestaruudesta alkoi tiivistyä Hyvösen ja Siirtolan väliseksi. ”Sohvin” ja taustatiimin toiveena oli, että neljännestä lajista tulisi heti ensimmäisellä kelpo tulos. Se nähtiinkin, kun Sara-Sofia asteli toisena hyppääjänä vauhtiradan päähän: oma komea ennätys 568! Siirtola vastasi viimeisellä hypyllään lukemiin 580 ja näin ollen kultamitalin kohtalo ratkeaisi viimeisessä lajissa, 800 metrin juoksussa.

800 metrin lähtökohdiksi oli laskettu, että korkeimmalle korokkeelle noustakseen Sara-Sofian olisi voitettava Siirtola 6-7 sekunnilla. Tiukasti keskittynyt Hyvönen lähti matkaan kellontarkasti: ensimmäinen 100 metriä 18 sekuntiin, toinen tismalleen samaan. Tässä vaiheessa kärkiryhmä oli vielä yhdessä. Puoleen matkaan tultaessa Sara-Sofia kiihdytti hieman tehden pienen eron muihin juoksijoihin, myös pahimman haastajan Siirtolan jäädessä. Kolmannella eli toiseksi viimeisellä 200 metrin kierroksella eroa oli jo useampi sekunti. ”No niin, Sohvi! Älä katso taakse! Menoa nyt!”, kaikui joka puolelta rataa kun seurakaverit ja taustajoukot kannustivat kuuluttaja Riitta Maunula-Craycroftin pitäessä läsnäolijat tilanteen tasalla. Viimeinen 200 metriä oli perinteisesti väsyneiden ottelijoiden taistelua. ”Tulee, tulee! Siirtola on tuolla kaukana, nyt loppuun asti!”.

Sara-Sofia heittäytyi maaliin lajivoittajana ajalla 2.33,75, Siirtola ajassa 2.42,40. Liki yhdeksän sekunnin ero viimeisessä lajissa tarkoitti sitä, että mestaruus matkasi Katajaan kokonaispistein 3659 ja hopea siis HKV:n Siiri Siirtolalle pisteillä 3611. Pronssia saavutti Malax IF:n Elizabeth Fogde (3248). Lämpimät onnittelut erityisesti Suomen mestarille sekä valmentajalleen Meri Mikkoselle!

Otso viides, Sohvi-Lotta ja Renne seitsemänsiä

Katajalta oli mukana myös kolme muuta ottelijaa viikonlopun aikana. Otso Nyyssönen urakoi M17 7-ottelussa elämänsä ensimmäisen kaksipäiväisen kisan sijoittuen kokonaistulosten viidenneksi kerättyään 4179 pistettä. Mitaleille jäi matkaa vajaat 300 pistettä. Otson sarjan vahvuuksi olivat 60 metrin sileä (7,37 PB) sekä saman matkan aitajuoksu (8,90 PB) ja pituushyppy (654, halliennätys). Rimalajeista korkeushypyssä ylittyi 173 ja seiväshypyssä 290, ainoassa heittolajissa kuulantyönnössä pisin työntö oli puolestaan 10,75. Päätöslajissa 1000 metrillä Otso viipyi 3.15,96.

SM-kisadebyyttinsä tehnyt Sohvi-Lotta Varonen suoriutui T15 5-ottelussa mallikkaasti vuotta alaikäisenä. Sohvi-Lotta sijoittui 28 maaliin saakka kilpailleen ottelijan joukossa hienosti seitsemänneksi 2281 pisteellä jääden viidennestä sijasta vain 35 pistettä. Sohvi-Lotan ottelu oli vahva kautta linjan, mutta erityiseksi tähtihetkeksi kohosi avauslajin 60 metrin aitojen oma ennätys 9,36, joka on 14-vuotiaiden tämän hallikauden kotimainen kärkitulos! Muut Varosen lajitulokset olivat korkeuden 150, kuulantyönnön 9,31, pituushypyssä lankun takaa hypätty 470 sekä 800 metrin loppuvahva 2.52,26.

Renne Kankkunen otteli lauantaina P15 5-ottelussa seitsemänneksi kokonaispisteillä 2443 mitalistien kerätessä yli 3000 pistettä. Rennen ottelu alkoi hienosti henkilökohtaisilla ennätyksillä 60 metrin aitajuoksussa (9,30), pituushypyssä (535)  ja kuulantyönnössä (10,52). Seiväshypyssä nuorukainen ylitti 260 ja 1000 metrillä kello pysähtyi aikaan 3.38,62.

Isko neljäs moukarin talvimestaruuskisoissa

Viikonloppuna kilpailtiin myös Kaustisilla, kun paikkakunnalla heitettiin perinteiset moukarinheiton talvimestaruuskilpailut.

Katajan värejä kantoi kaksi urheilijaa. Isko Kovanen pyörähteli M17 moukarissa neljänneksi tuloksella 56,78 ja Minessa Miettinen ensimmäisessä SM-kisassaan T15-sarjan kuudenneksitoista tuloksella 22,93.