Kisaraportti: Kahden mitalin SM-viestit

syys 11, 2023

Legendaarisella Paavo Nurmen Stadionilla syyskuuksi poikkeuksellisen kesäisissä olosuhteissa juostut SM-viestit päättivät kesän SM-kisakauden Katajan osalta kahden mitalin, kolmen piirinennätyksen ja lisäksi viiden kärkikahdeksikkosijoituksen merkeissä!

Pikaviestijoukkueet mitaleilla

Molemmista mitaleista vastasivat naisten pikaviestijoukkueet lauantai-alkuiltana.

N19 pikaviestin hopeamitalistit Säde, Ryynänen, Panhelainen ja Kareinen.

Tasaisen vahva 19-vuotiaiden naisten kvartetti Tiia Säde, Reetta Ryynänen, Oona Kareinen ja Olivia Panhelainen viritti itsensä huimaan lentoon. Aamun alkuerien erävoitto ulkoradalta ajalla 48,23 toi finaaliin mukavamman keskiradan ja takasi myös, että finaaliin lähdettäessä mitalimahdollisuus tiedettiin todeksi. Loppukilpailu olikin huiman jännittävä näytelmä, joka ratkesi vasta kihelmöivässä kolmen joukkueen ankkureiden taistelussa Katajan nuorten naisten SM-hopeaan Panhelaisen ylitettyä maalilinjan kakkosena uudella piirinennätysajalla 47,35! Edelle ehti Kuivasjärven Aura (47,11) pronssimitalijoukkue Jyväskylän Kenttä-Urheilijat puolestaan juoksi 47,47. 

Naisten pikaviestijoukkue Kiiski, Pirkkalainen, Tirkkonen & Baas.

Yleisen sarjan naisten viestijoukkueiden kokoonpanoja pyöriteltiin vielä kisapaikallakin ja 4 x 100 metrin kilpailu oli tässäkin sarjassa vaiherikas ja mitalimahdollisuudet tiedostettiin, vaikka aivan iskukykyisintä joukkuetta ei radalle saatukaan ja osa pääsi hiomaan vaihtoja keskenään vasta kisapäivänä. Nelikko Emilia Kiiski, Milla Pirkkalainen, Riika Tirkkonen ja Mette Baas juoksi kuitenkin hienot kaksi juoksua. Alkuerissä kehityskelpoisin vaihdoin juostu 45,91 oli jo uusi piirinennätys, ja kun finaaliin kokonaisuus hioutui vielä paremmaksi juoksuksi ja entisestään parantuneeksi piirinennätykseksi 45,82, oli lopputuloksena uljas SM-pronssi! Aika kohoaa myös seurajoukkueiden kaikkien aikojen Suomen tilastossa peräti neljännelle paikalle. Erityisnostona juoksusta mainittakoon Emilian uran ensimmäinen SM-mitali ja Meten (jälleen) huima ankkuriosuus.

Top-kahdeksikkoja viisi kappaletta

Jimi Alastalo ankkuroi M19 3 x 800 metrin joukkueen neljänneksi.

Ensimmäisen kisapäivän päätöslajissa M19 3 x 800 metrillä kova kolmikko Eemeli Hirvonen (osuusaika 2.02,5), Ilmari Lehmus (1.58,2) ja Jimi Alastalo (1.56,7) sijoittui jännittävän sekä kovatasoisen kilvan neljänsiksi korjaillen piirinennätystä viitisen sekuntia uudelle minuuttiluvulle ajalla 5.57,34. Kolmikko roikkui koko matkan ajan mitalitaistelussa jääden lopulta pronssille juosseesta Turun Urheiluliitosta vajaan sekunnin. Viime vuonna Eemeli, Onni Huovinen ja Jimi juoksivat saman kisan hopeaa Jyväskylässä ajalla 6.03 ja rapiat, joten tämän vuoden startti oli huomattavasti vauhdikkaampi.

14-vuotias Noora Hukka lukeutui 4 x 1500 metrin sekaviestijoukkueen kulmakiviin.

Kuudennet sijat olivat kotiin tuomisina sunnuntain pitkistä viesteistä. Ensin sekaviestinä juostussa 4 x 1500 metrillä Salla Laukkanen, Eemeli Hirvonen, Noora Hukka ja Ilmari Lehmus ylittivät maalilinjan ajassa 17.28,89. Seuraavassa lajissa, 15-vuotiaiden tyttöjen 4 x 800 metrillä, Fanni Heikkinen, Mette Oinonen, Elli Halonen ja Lila Riissanen kiidättivät kapulaa stadionin mondolla mainiosti aikaan 10.23,09 ja olivat siis niin ikään kuudensia yhteensä 21 joukkueen joukossa.

M17 juoksi kaksi kärkikahdeksikkosijoitusta. Topias Mustonen tuo, Otso Nyyssönen vie.

17-vuotiaat miehet saavuttivat kaksi finaalipaikkaa. Lauantain pikaviestissä Vinski Hynninen, Onni Nyyssönen, Topias Mustonen ja Otso Nyyssönen sijoittuivat seitsemänneksi ajalla 44,98, sunnuntain 4 x 300 metrillä sama porukka järjestyksessä Otso, Topias, Vinski, Onni juoksi kahdeksanneksi kellottaen tasalukeman 2.31,00. Tuossa vaiheessa poikien suorituksessa meinasi näkyä jo pientä turnausväsymystä, sillä alkuerissä meni 19 sadasosaa kovempaa.

15-vuotiailta pirteät juoksut

Lauantaina tositoimissa nähtiin myös 15-vuotiaiden joukkueet niin tyttöjen kuin poikienkin puolella. Näistä parhaimman sijoituksen nappasivat pojat 4 x 80 metrin aidoissa, jossa aika 49,80 toi alkuerien sijan kymmenen. Vaikka matkalla nähtiin jopa melkoista ukemi-kehonhallintaa, ei finaalipaikka siihen kariutunut kärkikahdeksikon oltua yli sekunnin päässä. 4 x 100 metrin viestissä pojat olivat erien kahdensiatoista ajalla 48,75. Aitaviestissä juoksivat Toivo Takanen, Lassi Matikainen, Leevi Partanen ja Renne Kankkunen, pikaviestissä kokoonpanona oli Lassi, Toivo, Renne ja Aleksi Tanskanen.

Tytöt puolestaan juoksivat pikaviestin alkuerissä kirpaisevasti sijalle 17 ja jäivät ensimmäisinä toisen juoksuvaiheen ulkopuolelle joukkueella Aino Kolmonen, Sohvi-Lotta Varonen, Idaliina Hyvönen ja Nuuna Piipponen. Joukkueen loppuaika oli 51,94, toiseen juoksuun oltaisi vaadittu 51,66.

Kaksi harmillista hylkäystä sunnuntaina

Sunnuntai toi myös kaksi viestijuoksun harmillisempaa puolta hylkäyksien merkeissä. Molemmat joukkueet saivat viestinsä maaliin saakka, mutta sääntöpykälät ovat armottomat.

M17 4 x 100 metrin aidoissa joukkueen viesti hylättiin yhden viestinviejän kaadettua aidan käsin. 

Naisten 4 x 400 metrillä viesti ei kariutunut vielä kapulan putoamiseen, vaan hylkäys oli seurausta siitä ettei kapulaa otettu mukaan siitä kohtaa johon se oli pudonnut. Näin ollen kuudentena maaliviivan ylittäneen kvartetin kohdalla tuloslistassa on merkintä DQ.

SM-viestien kokonaistulokset: https://www.tilastopaja.eu/fi/db/tulokset.php?CID=96837

Kuvat: Anssi Mäkinen ja Heidi Lehikoinen