Katajalaisille kaikkien aikojen YAG!

kesä 20, 2022

Kymmenvuotisjuhliaan viettänyt Youth Athletics Games kilpailtiin tänä vuonna Lahden Stadionilla. Vaikka pidennetyn viikonlopun kilpailuolosuhteet eivät kelin puolesta olleet koko ajan otollisimmat, venyivät urheilijat hienoihin tuloksiin kautta linjan. Katajan joukkueen koko paisui lopulta 35 urheilijaan ja liki sataan kilpailusuoritukseen joiden tuloksena oli 14 mitalia, 41 sijoitusta kymppikärkeen ja huikeat 48 henkilökohtaista ennätystä!

Toivo Takanen YAG:n aitaviidakossa. kuva: Anssi Mäkinen

Valtakunnan isoimpien juniorikilpailuiden korkeimmalle korokkeelle pääsi nousemaan viisi urheilijaa. Toivo Takasen (P12) palkintokaappiin päätyi peräti kolme mestaruuspalkintoa, kaikki omilla ennätyksillä : 60 metrin ykkössija irtosi ajalla 8,09, vastaavan aitamatkan voitto Suomen kaikkien aikojen tilaston 11. ajalla 9,59 ja pituusvaltikka lukemin 505. Lisäksi Topi oli keihään viides, 34,92. Tobias Lier juoksi tämän sarjan 1000 metrillä mainiosti kuudenneksi ennätyksellään 3.17,06!

Noora Hukka pääsi tuulettamaan T13-sarjan 1000 metrin voittoa. kuva: Anssi Mäkinen

Noora Hukka jatkoi vahvoja juoksujaan T13-sarjan 1000 metrillä. Reilu viikko sitten Savonlinnassa voittomarginaali oli 23 sadasosaa, nyt se tiivistyi viiteentoista, mutta Noora näytti jälleen kilpailijanlahjojaan tiukassa paikassa. Voittoaika 3.06,01. Fanni Heikkinen komppasi hienosti neljäntenä tasan neljän sekunnin päässä. Mette Oinonen ja Linda Mononen täydensivät vahvan Kataja-panoksen sijoilla 15 (3.33,96) ja 18 (3.41,28, PB). Linda loikki myös hiekkalaatikolla kolmiloikkaa ennätyksensä 8.28, jolla irtosi sija 41.

Vinski Hynninen ja Onni Nyyssönen lukeutuivat viikonlopun menestyjiin. kuva: Heidi Lehikoinen

15-vuotiaat pojat esiintyivät vahvasti usean nuoren miehen rintamalla. Vinski Hynninen voitti 100 metriä ennätyksellään 11,85 (+0,5), Onni Nyyssönen 300 metriä kauden parhaallaan (37,99) ja Otso Nyyssönen pituushypyn myötätuulituloksella 646 (+2,6). Otso oli lisäksi kolmiloikan toinen (12,29, +2,4)) ja Vinski 300 metrin kolmas (38,79 PB) ja kolmiloikan yhdeksäs (10,88, +0,4, PB). Onni puolestaan sijoittui höysteeksi 100 metrin (12,03) ja pituushypyn (546, +2,3) viidenneksi.

Topias Mustonen taivutti P15-sarjan seipään kolmanneksi. kuva: Heidi Lehikoinen

Topias Mustonen lukeutui myös viikonvaihteen mitalisteihin taivuttamalla seiväshypyn kolmanneksi ja sentin päähän ennätyksestään tuloksella 360. Topias oli myös vahvasti Kataja-väritteisen pituuskisan kahdeksas ennätyksellään 519 (+0,7). Niukasti mitalisijojen ulkopuolelle jäi puolestaan 800 metrillä hienosti 2.18,81 juossut Samuel Sallinen.

Hugo Lasaroff kuularingissä. kuva: Heidi Lehikoinen

11-vuotiaissa kilpaileva Hugo Lasaroff ahkeroi viikonloppuna kuudessa lajissa hienolla menestyksellä yltäen kahdesti mitalikolmikkoon. Kuulakisassa ulkorataennätys 9,33 ja jännittävässä korkeuskisassa tulos 135 oikeuttivat pronssimitaleihin molemmista lajeista. Myös kiekkokisassa Hugo hätyytteli mitalisijoja sinkoamalla 25,90 ja sijoittumalla neljänneksi. Lisäksi poika oli kahdeksas pituushypyssä (385), yhdeksäs 60 metrin aitajuoksun alkuerissä (11,41, PB) ja kymmenes 1000 metrillä (3.37,36) heti seurakaveri Santtu Piitulaisen perässä. Santtu siis yhdeksäs ajalla 3.34,79.

Jare Keränen matkalla 600 metrin hopeamitalille. kuva: Heidi Lehikoinen

Jare Keränen, pojat 9 vuotta, lukeutui myös kisojen urakoijiin. Jaren tähtihetki osui 600 metrin juoksuun, jossa elämän ensimmäinen kahden minuutin alitus ajalla 1.59,59 tuotti hopeamitalin. Jaren lajikattaukseen kuuluivat myös pituushyppy (325 ja sija 11), 150 metriä (26,84 ja sija 18) sekä 40 metriä (7,35 ja sija 20). Samassa sarjassa kilpaili myös seurakaveri Leon Lasaroff, jonka kolmesta lajista parhaiten sujui kuulantyöntö, josta irtosi hieno kuudes sija ennätystuloksella 6,62. Leonin muut lajit olivat pituushyppy, josta irtosi sija 12 tuloksella 323 ja 40 metriä, jossa hän oli 18. ennätysajalla 7,50.

Elina Ruusuvuori hätyytteli seiväshypyssä kolmen metrin haamurajaa. kuva: Heidi Lehikoinen

15-vuotias Elina Ruusuvuori oli seiväshypyssä ennätyslyönnissä. Kolmen metrin raja häämöttää enää yhden rimankorotuksen päässä, kun lauantain kilpailun lopputuloksena oli uusi ennätys 295 ja komea kolmas sija. Kerttu Kaihola oli samaisessa kilpailussa kuudes taivuttamalla 265. Elina kävi lisäksi kiitämässä juoksuradalla 100 metrillä alkuerien seitsemänneksitoista ennätyksellään 13,62 (-0,4) ja 80 metrin aitojen erien viidenneksitoista (14,06, -1,9). Kerttu puolestaan kolmiloikkasi sijalle 15 mittalukemalla 8,94 (+1,5).

Kisojen ensimmäisenä päivänä torstaina kentälle pääsivät 17-vuotiaat. Eeli Mustonen hyppäsi miesten seipäässä neljänneksi ulkorataennätyksellään 370 ja Jonna Aalto selvitti naisten puolella reittinsä 100 metrin finaaliin, jossa sijoittui kuudenneksi ajalla 12,52 0,4 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen.

Kisojen vanhempien tyttöjunioreiden sarjoissa Katajan värejä kantoivat myös Nuuna Piipponen (14v) ja Mimmi Marttinen (15v). Nuunan vastatuuleen (-1,3) hyppäämä pituusennätys 489 riitti hienosti viidenneksi ja 100 metrin 13,46 neljänneksitoista. Mimmin kuulaennätys 9,99 taas toi mainion kahdeksannen sijan, kolmiloikkasarja 9,63 puolestaan kuudennentoista.

14-vuotiaissa pojissa Aleksi Tanskanen heitti kiekossa komean kuudennen ja keihäässä kymmenennen sijan tuloksin 36,72 ja 28,15. Saman ikäinen Renne Kankkunen ahkeroi tahollaan neljä lajia. Korkeushypyn seitsemäs sija tuloksella 150 sai seurakseen keihäänheiton (28,04) ja pituushypyn (498, +1,6) yhdennettoista sekä 100 metrin (13,49, +0,7) 24:nen sijan näistä kahden viimeisimmän ollessa nuoren miehen henkilökohtaisia ennätyksiä!

13-sarjan tytöissä Peppilotta Eronen teki ennätyksensä kaikissa kolmessa lajissaan: kuulan 8,85, 60 metrin aitojen 10,92 (+1,4) ja kolmiloikan 8,48 (+0,5) toivat sijat 18, 31 ja 36.

10- ja 11-vuotiaita tyttöjä oli mukana ilahduttavan monta. Lila Riissanen (11) sijoittui 1000 metrillä neljänneksi (3.33,62) ja pituudessa kahdenneksitoista (403). Vuotta nuorempi Sara Keränen uurasti neljä lajia ollen 1000 metrin viides (3.36,20), pituuden seitsemäs (366) sekä 60 (9,71) ja 150 metrin (24,26) kisojen neljästoista, kolmen neljästä tuloksesta kaiken lisäksi omia ennätyksiä!

10-vuotiaiden iloista ilmettä pitivät yllä 1000 metrillä henkilökohtaisilla ennätyksillään myös Liisa Keskisalo sijalla seitsemän (3.39,32) ja Heta Heikkinen yhdentenätoista (3.51,88). Molemmat kilpailivat myös muissa lajeissa: Liisa hyppäsi pituutta 349 sijalle 13 sekä juoksi 60 metriä aikaan 10,13 sijoittuen 44:nneksi. Heta sen sijaan venytti pituudessa 288 ja pinkoi kuudella kympillä 11,15 sijoille 70 ja 71.

Olivia Kaarto (T11) kilpaili yksilölajeissa rinkiheitoissa. Kiekonheitossa irtosi tuloksella 16,16 sija 14 ja kuulantyönnössä 6,95 oikeutti sijaan 18. Sanni Lehikoisen viiden lajin kattaus tarjosi sijat 17 (60 metriä, 9,41), 20 (kuula 6,90, PB), 27 (150 metriä 24,42, PB), 28 (60 metrin aidat 11,52 PB) ja 31 (pituus 374).

Vinka Pyylampi oli kisojen ahkerimpia osallistujia kuudella lajillaan. Kolmessa syntyivät omat ennätykset: 1000 metrillä 3.58,45 toi sijan 25, 60 metrin aidoissa 12,15 sijan 32 ja 150 metrillä 25,71 sijan 35. Muut lajit ”Vinksulla” olivat kuula (4,95 ja sija 33), 60 metriä (10,12 ja sija 47) sekä pituus (317 ja sija 64).

Kaksikko Aava Seppänen ja Jenna Sieviläinen kilpaili niin ikään 11-vuotiaissa tytöissä, molemmat vieläpä samoissa kolmessa lajissa. Aava työnsi kuulassa ennätyksenä 5,86 (25.), hyppäsi pituutta 338 (53.) ja juoksi 60 metrillä 10,62 (62.) Jennan vastaava sarja oli kuulan 4,46 (sija 37), pituuden 345 (sija 49) ja 60 metrin 10,53 (sija 58).

10-vuotiaissa kisaillut Amanda Mononen onnistui kaikissa lajeissaan rikkomaan omat ennätyksensä. Keihäänheiton sija 21 irtosi ennätyksellä 9,91, 1000 metrin 22. sija tuloksella 4.03,60 ja 60 metrin 10,49 tarjosi tuloslistan rivin 58. Linda Teerikorpi oli samassa sarjassa mukana kolmessa lajissa tehden kaksi omaa ennätystään. 150 metrillä 27,22 toi sijan 43 ja pituushypyn 321 tuloslistan paikan 45. Linda täydensi lajikavalkaadinsa 60 metrillä sijoittuen 57:nneksi ajalla 10,47.

Myös avauspäivänä juosseet viestijoukkueet kilpailivat mallikkaasti. 11-vuotiaiden tyttöjen kvartetti Heta Heikkinen, Sanni Lehikoinen, Liisa Keskisalo ja Lila Riissanen kiersi 4 x 600 metrin viestissä neljänneksi ajalla 8.26,84 ja kakkosjoukkue Linda Teerikorpi, Aava Seppänen, Amanda Mononen, Vinka Pyylampi viidenneksitoista (9.26,23). Pikaviestissä puolestaan ykkösjoukkue (Riissanen, Lehikoinen, Pyylampi, Keskisalo) oli neljästoista (1.02,29) ja kakkosjoukkue (Jenna Sieviläinen, Teerikorpi, Heikkinen, Olivia Kaarto) 26.

15-vuotiaiden tyttöjen viestit toivat kaksi tasaista esiintymistä. Nelikko Elina Ruusuvuori, Mimmi Marttinen, Nuuna Piipponen ja Kerttu Kaihola olivat 4 x 80 metrin aitajuoksuviestin neljänsiä, 54,33, ja 4 x 100 metrin pikaviestin viidensiä ajalla 52,50.

Kerrassaan hienoa urheilemista koko joukkueelta!