Kahdeksan mitalia 19-22-vuotiaiden SM-kisoista: Miro Tanninen kolmiloikkamestaruuteen!

elo 16, 2021

Joensuun Katajan joukkue haali peräti kahdeksan mitalia viikonloppuna Paavo Nurmen stadionilla Turussa käydyissä 19-22-vuotiaiden Suomen mestaruuskilpailuissa. Seitsemän mitaleista tuli juoksuradalta: se kirkkain kuitenkin hiekkalaatikolta!

Suomen mestari! Miro Tanninen 19-22-vuotiaiden SM-kisoissa Turussa 2021. kuva: Heidi Lehikoinen

Miro Tanninen lähti M19 kolmiloikkakilpaan tilastokärkenä ja puolusti paikkaansa ansiokkaasti loikkimalla mestaruuteen tuloksella 14,59 (+2,7). Myös kilpailun toiseksi paras tulos jäi mestarin nimiin kannettuaan sallituissa tuulissa (+0.7) lukemiin 14,39. Nuoren miehen ennätys on parantunut viime vuodesta 102 senttiä ja tulostaso varmistunut päälle 14 ja puolen metrin. Onnittelut mestarille ja valmentaja Kumpulaiselle! Miron viikonlopun muut lajit olivat pituus (sija 10, tulos 649 (+2,6), sarjassa myös PB 639 (+1,4)) sekä kiekonheitto (sija 11, tulos 33,08).

Silja Kempas heittäytyi kaksi kertaa SM-mitaleille. kuva: Heidi Lehikoinen

Silja Kempas (N22) oli yksi viikonlopun yllättäjistä. Tilastoissa mitalisijojen ulkopuolelta matkaan lähtenyt Silja virittyi uransa ensimmäistä kertaa SM-mitalitasolle ja vieläpä kahteen kertaan: ensin perjantaina 400 metrillä ennätyksellään 56,70 pronssin varmistuessa neljän sadasosan turvin heittäytymällä sekä sunnuntaina 200 metrillä, jossa hopeamitaliaika 24,94 sivuaa omaa ennätystä. Loistavaa suurkisatyöskentelyä ja onnistumisen iloa!

Sakari Vallius osoitti jälleen isojen kisojen venymiskykyään M19 110 m aitajuoksun SM-hopealla. kuva: Heidi Lehikoinen

Myös Sakari Vallius näytti jälleen viihtyvänsä tärkeissä kilpailuissa. Perjantain M19 110 m aitojen alkuerissä ennätysparannus 15,24->14,82 ja illan päätteeksi finaalissa vielä aikaan 14,56 (+1.9 m/s), jonka seurauksena palkintokaappiin viemisiksi SM-hopeaa. Esimerkillistä venymistä tärkeässä paikassa! ”Saken” kisarupeama täydentyi pituushypyn kuudennella sijalla (677, +3,1) sekä 200 metrin alkuerissä juostulla ennätyksellä 23,13 (+1,4), jolla hän oli erien tuloslistan sijalla 13.

Samuel Auvinen paranteli estejuoksuennätystään juosten M22-sarjan SM-hopeaa. kuva: Heidi Lehikoinen

Kisojen kolmas hopeamitali tuli niiden avauslajista, M22 3000 metrin estejuoksusta. Samuel Auvinen paranteli JKU:n Eemil Helanderin vanavedessä ennätystään kahdeksisen sekuntia lukemiin 9.12,96. Samuel juoksi lisäksi uransa ensimmäisen 5000 metrin kisan sunnuntaina sijoittuen kuudenneksi (15.22,95).

Lotta Tarvainen (N19) juoksi kaksi hienoa SM-pronssia matkoinaan 1500 ja 3000 metriä. kuva: Heidi Lehikoinen

Lotta Tarvainen nousi upeasti ensi kertaa SM-kisojen palkintokorokkeelle perjantain N19 1500 metrin kilpailun jälkeen. Kärkikaksikko oli karkumatkalla, mutta monta kertaa aiemmin sijoilla 4-6 ollut Lotta onnistui pitämään pronssipaikkansa Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmen edellä kellon pysähtyessä aikaan 4.43,17. Juoksijan mitaliputki jatkui sunnuntaina niin ikään pronssimitalilla tuplamatkalla, kun 3000 metrin henkilökohtainen ennätys 10.20,72 siivitti kolmospaikalle.

Mika Kotiranta taisteli 5000 metrin SM-pronssia. kuva: Heidi Lehikoinen

Kahdeksannesta mitalista vastasi Mika Kotiranta. Hieman tahmeaa kulkua valitellut Mika taisteli päätöspäivän M22 5000 metrillä SM-pronssille (14.45,41) ollen lisäksi perjantaisen tonnivitosen viides (4.15,70).

Lajeissaan neljänsiksi ylsivät parin vuoden tauolta ulkoratojen SM-kisoihin palannut Roni Tirkkonen, joka juoksi 22-sarjan 800 metrillä hienosti neljänneksi ajalla 1.54,19, sekä Katajan paidassa SM-kisoissa debytoinut Niklas Hyvönen, joka paiskasi M19 keihäänheiton neljänneksi ennätyksellään 62,24.

M22-sarjan pikamatkoilla Viljami Hietaharju oli kelpo vauhdissa. Kovatasoisessa ja mukavaan myötäiseen (+1,6) juostussa sadan metrin finaalissa Viljami oli viides ajalla 10,77. Mestaruus matkasi Pohjois-Karjalaan Polvijärven Urheilijoiden Santeri Örnin piirinennätysajan 10,37 myötä. Viljami esiintyi myös 200 metrillä, joissa sijoittui alkuerien yhdenneksitoista kellottaen 22,65 (+1,7).

Eetu Paasikivi ahkeroi M19-sarjassa kolmessa lajissa. Korkeushypyssä kauden paras 168 oikeutti sijaan seitsemän, kolmiloikassa tulos 11,94 (+1,7) sijaan 11 ja kiekonheitossa 23,42 sijaan 14.

19-vuotiaiden miesten keskimatkoilla Katajan värejä pitivät esillä Otto Vilpponen ja Onni Huovinen. Onni oli 800 metrillä kymmenes (2.02,50), Otto puolestaan 1500 metrin tuloslistalla vastaavalla sijalla (4.19,28) ja lisäksi kahden ratakierroksen kahdeksastoista (2.05,01).

Venla Häkkinen kiersi N19-sarjassa rataa kolmella eri matkalla yltäen sijalle 10 sekä 1500 että 3000 metrillä ajoin 5.07,56 ja 11.10,32 jälkimmäisen ollessa henkilökohtainen ennätys. Lisäksi Venla oli 800 metrin viidestoista (2.28,56).

N19-sarjan pikamatkoilla Veera Kauhanen esiintyi tyylikkäästi. 200 metrin alkuerissä ennätysaika 26,01 (+1,1) riitti sijaan kymmenen. 100 metrillä Veera puolestaan juoksi itsensä välieriin, joissa sijoittui yhdenneksitoista myötätuulituloksella 12,67 (+2,4).

Kymmenenneksi sijoittui myös Tara Saikkonen kisojen avauspäivänä heitetyssä N19 keihäänheitossa. Taran rikkinäisen sarjan parhaaksi jäi tällä kertaa 36,29.

Veera Häkkisen lajipari 400-200 metriä tuotti sijat 11 ja 16. N19-sarjassa kilpailevan Veeran ajat olivat 60,54 ja 26,48 (+1,3 m/s),

Lauantaina auringonpaisteessa heitetyssä N19-sarjan moukarikisassa Minttu Kovanen pyörähteli sijalle 12 parhaan kaaren kantaessa 41,07. Kahdeksan parhaan joukkoon vaadittiin neljä ja puoli metriä parempi tulos.