Ilmari Lehmus Suomen mestaruuteen kotimaastoissa!

touko 10, 2021

Joensuussa ratkottiin maastojuoksun Suomen mestaruudet 80 vuoden tauon jälkeen äitienpäivänä. Laulurinteen maastoissa käydyissä kotikilpailuissa Katajan saldona oli kaksi henkilökohtaista ja kolme joukkuemitalia!

Ilmari Lehmus kultatuolissa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Mestaruuteen juoksi 17-vuotiaiden miesten neljällä kilometrillä Ilmari Lehmus. Ilmari ja seuraveli Jimi Alastalo lähtivät matkaan varmalla taktisella otteella ja puolimatkaan tultaessa vetivät juoksijajoukkoa. Viimeisen kaksikilometrisen jälkimmäisellä puoliskolla iso ryhmä alkoi halkeilla Ilmarin roikkuessa ahnaasti mitalitaistossa. Loppusuoralla ratkenneessa kilpailussa viisi ensimmäistä nuorta miestä oli maalissa kymmenen sekunnin sisällä. Protestiuhan alla juossut Karlos Kemppaala (Viipurin Urheilijat) ehti ensimmäisenä maaliin, mutta kilpailun tuomariston hylättyä hänet osanoton varmistuksen puuttumisen vuoksi nousi toisena maalilinjan ylittänyt Ilmari Suomen mestariksi! Jimi Alastalo säesti hienosti viidentenä ja Jaakko Mäenpään juostessa sijalle 34 pokkasivat pojat joukkuekisan SM-kultaa!

Mika Kotiranta palkintopallilla. Kuva: Heidi Lehikoinen

Toisen henkilökohtaisen mitalin kahmaisi tuttu nimi. Mika Kotiranta taisteli kotimaisemissa JKU:n Eemil Helanderin ja Lahden Ahkeran Wilho Hautalan kanssa 22-sarjan kuudella kilometrillä kärkisijoista. Helander nykäisi karkuun Mikalta ja Wilholta useampi kilometri ennen maalia, mutta hopeamitali ratkaistiin vasta viimeisillä sadoilla metrillä nousussa Laululavan päälle ja sieltä maalialueelle tapahtuneessa laskussa. Tuossa kohtaa Mika lasketteli karkuun Hautalalta ja rullaili SM-kakkoseksi, kaiken kaikkiaan uransa viidenteen SM-maastomitaliin. Vahvan joukkuepanoksen täydensivät Markus Kasanen taistellen hienosti yhdeksänneksi ja Oskari Silvennoinen, joka oli kahdestoista. Joukkuekisassa kolmikko nappasi Lahden Ahkeran jälkeen SM-hopeaa!

N19-joukkuemitalistit Lotta Tarvainen, Venla Häkkinen ja Veera Kontkanen. Kuva: Heidi Lehikoinen

19-vuotiaiden naisten neljällä kilometrillä Katajan sinisiä kantoi tasainen trio. Lahden Ahkeraa edustavan Ilona Monosen hallitsemassa juoksussa Lotta Tarvainen taisteli urheasti mitalisijoista sijoittuen lopulta kuudenneksi 24 sekunnin päähän pronssista. Venla Häkkinen (seitsemäs) ja Veera Kontkanen (kymmenes) seurasivat tuntumassa ja nuorten naisten vankka kokonaispanos palkittiinkin joukkuekisan hopeamitalilla. Onnittelut kaikille mitalisteille!

Miesten yleisessä sarjassa Konsta Hämäläinen sinnitteli seitsemänneksi Topi Raitasen voittamassa neljän kilometrin kilpailussa. Joukkuekisan kuudenneksi sijoittuneen Kataja-ryhmän täydensivät Olli Toivola sijalla 31 ja Petri Nevalainen sijalla 33. Miesten sarjan kisapäivän avanneessa 10 kilometrin startissa Jere Pajunen nautiskeli yhdenneksitoista ja Markus Rannankari kahdenneksikymmenenneksi.

22-vuotiaiden naisten neljällä kilometrillä Siiri Silvennoinen juoksi selkeästi uransa parhaan SM-maastosijoituksen ollen neljästoista. 17-vuotiaiden samalla matkalla Alina Tikka oli liki viidenkymmenen juoksijan joukossa sijalla 36.

Myös nuorimmissa mestaruusikäluokissa eli 15-vuotiaissa oli ilahduttavasti joensuulaisedustusta. Tytöissä mukaan lähti seitsemän juoksijaa ja näin ollen kasaan saatiin joukkuekisaankin kaksi kolmikkoa. Ensimmäisen, joukkuekisan yhdeksänneksi sijoittuneen trion muodostivat Nella Voutilainen (39.), Iiris Voutilainen (41.) ja Kiira Kiiskinen (42.). Kakkosjoukkue Oona Kareinen (59.), Elina Ruusuvuori (60.) ja Kerttu Kaihola (61.) olivat tuloslistan sijalla 13. Septetin täydensi Mimmi Marttinen sijalla 62. Poikien vastaavassa kilpailussa seuran ainoana edustajana radalla nähtiin sijalle 51 juossut Ilmari Mäenpää.