Huimat Kalevan kisat kotistadionilla!

elo 8, 2022

Huhhuh, mitkä Kalevan kisat keskuskentällä kotijoukkueelle! Neljä mestaruutta, yksi hopea, yksi pronssi sekä 14 pistesijaa eli paikkaa kahdeksan parhaan joukossa! Seuraavassa raportissa kaikki nelipäiväisen urheilujuhlan käänteet Katajaa edustaneiden urheilijoiden tiimoilta.

Mika Kotiranta juoksi tuplamestariksi. kuva: Anssi Mäkinen

Kisojen juhlituin sankari oli Mika Kotiranta 5000 ja 10 000 metrin mestarina. Molempien mestaruuksien, jotka olivat nuoren miehen uran ensimmäiset aikuisten sarjassa, takeena oli huolellisesti laadittu taktiikka, joissa tiimipeli näytteli tärkeää osaa: kympillä juoksua lähti vauhdittamaan Arttu Vattulainen ja puolikkaalla matkalla Samuel Auvinen. Molemmat matkat kulminoituivat lopulta jännittävästi viimeiselle kierrokselle, jolla Mika niin tutulle Keskuskentän loppusuoralle kurvatessaan ohitti  HKV:n Eero Salevan sekä Turun Urheiluliiton Mustafe Muusen ja pääsi tuulettamaan Suomen mestarina! Arttu Vattulainen oli 10 000 metrin neljäs ja iloitsi hänkin silminnähden joukkuetoverin mestaruudesta. 5000 metrillä matkaa vetäneen Samuel Auvisen matka jäi tällä kertaa kesken, kuten Konsta Hämäläisenkin. Mikan voittoaika kympillä oli 30.02,27 ja vitosella 14.03,12!

Kalle Salminen, pituushypyn Suomen mestari! kuva: Heidi Lehikoinen

Kalle Salminen huudatti pääkatsomon yleisöä perjantain pituushyppyfinaalissa. Hyppypaikalle puhaltaneet myötätuulet mestarin elkein hyödyntänyt Kalle rojautti selkeästi uransa pisimmän hypyn 796 tuulilukemaan 2,9 metriä sekunnissa. Voittomarginaali Roni Ollikaiseen venyi muhkeaan 42 senttiin. Mahtava kilpailu Kallelta!

Lassi Etelätalo paiskasi kotiyleisön edessä kolmanteen Suomen mestaruuteensa. kuva: Anssi Mäkinen

Neljäs mestaruus tuli aivan kisarupeaman viime hetkillä tutun miehen toimesta. Miesten keihäsfinaali alkoi terävästi Toni Kuuselan 84- ja Toni Keränen 82-metrisillä heitoilla kotiyleisön suosikin Lassi Etelätalon roikkuessa kolmantena hieman Keräsen takana. Kisan liekki tuntui jo hiipuvan, mutta kytevän kipinän pystyi aistimaan katsomossa ja kentällä läpi suoritusten. Kuudennella kierroksella koko kilpailun kolmanneksi viimeisellä heitolla se roihahti huikealla tavalla: Lassi paiskasi kauden parhaansa ja uransa toiseksi pisimmän kilpailuheiton, lukemat 84,62, ja otti uransa kolmannen Suomen mestaruuden nuorempien näpeistä! Kuusela toinen, 84,01 ja Keränen kolmas, 82,52.

Mette Baas juoksi 400 metrin hopealle. Kuva: Heidi Lehikoinen

Mette Baas jatkoi 400 metrillä mitalikannassa. Tiukassa loppukirikamppailussa oli tällä kertaa tyytyminen SM-hopeaan ajalla 53,08, kuusi sadasosaa Viivi Lehikoisesta. Päätöspäivän 200 metrillä Mette oli viides ajalla 24,25. Sellainen tuntuma jäi, että lisää ja kovempia aikoja on vielä Meten osalta luvassa…

Katri Hirvonen heitti jo kymmenennen Kalevan kisojen mitalinsa. kuva: Anssi Mäkinen

Katri Hirvonen pääsi viimein kuudensissatoista Kalevan kisoissaan kotikisoihin. Mitalikanta jatkui lauantain kiekonheitossa, jossa kymmenes KK-mitali oli väriltään pronssinen tuloksella 52,05. Sunnuntaina käytyyn kuulantyönnön karsinnan ja finaalin yhdistelmään ei enää riittänyt rahkeita parhaalla tavalla, mutta siitäkin sijoitus oli mukava yhdeksäs tuloksella 13,77.

Miesten 3000 metrillä Samuel Auvinen taisteli uljaasti himmeämmistä mitaleista kovassa lyönnissä Joensuuhun saapuneen Topi Raitasen taustalla. Loppusuoralla eväät oli kuitenkin syöty ja Samun oli tyytyminen neljänteen sijaan, 9.05,41. Mikko Hirvonen juoksi hienosti heti seuraavalle sijalle viidenneksi omalla ennätyksellään 9.09,34.

Konsta Hämäläinen juoksi niin ikään neljänneksi hyvävauhtisessa miesten 1500 metrin kilvassa. Joonas Rinteen hallitsemassa kilpailussa Konsta jäi mitalista pari sekuntia loppuajallaan 3.51,54.

Silja Kempas lukeutui kisojen iloisimpiin yllättäjiin. Koko rahalla kotikisoista nautiskellut Silja juoksi kolme pikamatkaa, joissa kaikissa selvitti reitin alkueristä loppukilpailuun. 100 metrillä metrillä sijoitus oli viides (11,93, +1,2 m/s) kuten 400 metrilläkin (55,06), 200 metrillä puolestaan kuudes ajalla 24,27 (+1,2 m/s). 200 ja 400 metrin ajat olivat omia ennätyksiä. Hienoa venymistä ja tutun stadionin kotiedun hyödyntämistä!

Jessica Miettinen jatkoi naisten kolmiloikassa Kalevan kisojen pistesijojen keräämistä tällä kertaa viidennellä sijalla. Kauden parhaat loikat 12,74 syntyivät 1,9 metriä sekunnissa avittaneessa myötätuulessa.

Viidenneksi sijoittui myös Markus Kokkonen, joka näin jatkoi vahvoja Kalevan kisojen finaaliesiintymisiään. Pyörähdykset moukariringissä tuottivat kotikisoissa tuloksen 66,94.

Heidi Nokelainen tekee kisa kisalta paluuta olkapään operoinnin jäljiltä. Jännittävästä karsinnasta viimeisenä heittäjänä loppukilpailuun päässyt Heidi sivalsi finaalissa kauden ensimmäisen 50-metrisensä, tarkalleen ottaen 51,04, ja sijoittui mainiosti kuudenneksi.

Salla Laukkanen urakoi kisoissa kaksi juoksua, joista 3000 metrin estejuoksun urhea taktiikka tuotti kuudennen sijan kauden parhaalla ajallaan 10.44,63. Salla roikkui pitkän tovin juoksun neljännellä paikalla, mutta joutui loppumetreillä päästämään pari juoksijaa edelleen. Päätöspäivän 5000 metrillä hän keskeytti.

Teemu Poikolainen käänsi kuudetta kertaa peräkkäin pistesijan miesten kiekonheitossa. Sunnuntaina poikkeuksellisesta suunnasta puhaltanut sivuvastainen oli myrkkyä vasenkätisen Teemun heitoille parhaan kaaren ollessa 49,21 ja jäädessä kauden parhaasta vajaat pari metriä. Sijoitus kahdeksas.

Suoraan loppukilpailuna käydyssä miesten kolmiloikassa hypättiin paitsi Suomen mestaruudesta, myös valmennuspäällikkö Kumpulaisen Jaken Jalostamon herruudesta. Sen otti vakaasti haltuunsa Miro Tanninen sijoittumalla kahdeksanneksi loikittuaan 14,44 (+0,4 m/s). Juuri kisojen alla sairastelleen Deshawn Holopaisen paras tulos oli tällä kertaa 13,69 (+0,8 m/s), jolla irtosi sija 12.

Tänä kesänä paluun kisoihin tehnyt Eeki Kokkonen otteli kaksijakoisen 10-ottelun. Seiväshypyssä ilman tulosta ja pisteitä jääneen Eekin sijoitus oli kymmenes pistein 5764. Eekin otteluun mahtui kuitenkin myös useita hienoja venymisiä, kuten pituushypyn myötätuulitulos 674 ja päätöslajin 1500 metrin lajivoitto (4.34,10), jonka loppusuoralla Eeki villitsi pääkatsomon yleisöä kuin Mo Farah konsanaan.

Siiri Nyyssösen kohtalona naisten kolmiloikkakarsinnassa oli olla ensimmäinen loppukilpailusta pudonnut eli yhdestoista. Siirin myötätuulitulos 12,31 (+3,2 m/s) jäi finaalipaikasta vaivaiset kuusi senttiä.

Lotta Tarvainen teki naisten 5000 metrillä Kalevan kisojen ensiesiintymisensä tyylikkäästi. Oma ennätys 17.34,60 ja sija 13.

Naisten pituushyppykarsinnassa päästiin osaksi hienoa urheilutarinaa. Katajan oma Jaana Sieviläinen oli mukana jo 20 vuotta sitten ja palasi nyt Joensuun Kalevan kisoihin. Jaana venyi 3,2 metriä sekunnissa olleessa myötätuulessa kauden pisimpään potkuunsa, lukemiin 581. Kovatasoisessa karsinnassa se riitti tällä kertaa sijaan 14. Kaikkien käänteiden jälkeen hieno kisa Jaanalta jälleen!

Emilia Kiiski juoksi naisten 100 metrin alkuerissä. Viimeisen aitaan tullut kova kolhu ja siitä seurannut kuperkeikka verottivat ajaksi 22,02 (+3,2 m/s) ja sijoitukseksi alkuerissä kuudennentoista.

Kiia Paanila debytoi Kalevan kisoissa sunnuntain 200 metrin alkuerissä sijoittuen kahdeksanneksitoista ajalla 25,91 (-0,7 m/s).