19-22-vuotiaiden SM-kisat Vaasassa: Samuel juoksi mestariksi, lisäksi neljä muuta mitalia ja 11 pistesijaa!

elo 29, 2022

Tämän vuoden SM-mitalit 19- ja 22-vuotiaiden sarjoissa ratkottiin viime viikon lopulla kolmipäiväisissä kilpailuissa Vaasassa Kaarlen kentällä. Olosuhteet Pohjanlahden rannikolla vaihtelivat perjantain auringonpaisteesta ja reilusta 20 lämpöasteesta lauantain vesisateen kautta sunnuntain noin 15 asteeseen. 19 urheilijan joukkueella matkassa olleen seuramme koriin kilisi viisi mitalia ja 11 pistesijaa eli kuuden parhaan joukkoon pääsyä.

Kestojuoksijat mitaleilla

Samuel Auvinen, M22 3000 metrin esteiden Suomen mestari. kuva: Anssi Mäkinen

Mitaleista vastasivat kestävyysjuoksijat Samuel Auvisen johdolla. 22-vuotiaissa miehissä kilpaileva Samuel saavutti Katajan joukkueen ainoan kultaisen mitalin perjantai-illan 3000 metrin estejuoksussa, jossa taivalsi matkan hallitun tyylikkäänä soolojuoksuna aikaan 9.21,38. Tuomo Lehtisen valmentaman Sampan uran ensimmäinen Suomen mestaruus oli näin tosiasia! Samuel jatkoi kisojaan vielä sunnuntaina 5000 metrillä, jossa roikkui mestaruustaistelussa viimeiseen kierrokseen saakka Karhulan Urheilijoiden Niko Putkisen kanssa. Tältä matkalta tuli lopulta hopeaa omalla ennätyksellä ja ensimmäisellä 15 minuutin alituksella ajalla 14.49,89, kolmisen sekuntia Putkisen takana.

Jimi Alastalo juoksi M19 estekisan hopealle. kuva: Heidi Lehikoinen

Estemitalille juoksi myös Jimi Alastalo pykälää nuoremmassa sarjassa, eli 19-vuotiaissa. Alusta saakka mitalikamppailussa edennyt juoksu päättyi aikaan 10.14,58, jolla viime vuoden 17-sarjan 2000 metrin estepronssi kirkastui nyt siis 3000 metrin hopeaksi. Myös Jimi juoksi kisoissa kaksi matkaa sijoittuen 800 metrillä kuudenneksi loppuajalla 2.00,16. Ilmari Lehmus joutui harmittavasti keskeyttämään estejuoksukilpailun puolen välin kieppeillä.

Salla Laukkanen Vaasan SM-kisoissa. kuva: Heidi Lehikoinen

22-vuotiaat naiset juoksivat kaksi pronssimitalia. Ensimmäisestä niistä vastasi perjantai-illan auringonpaisteessa Salla Laukkanen, joka taisteli 3000 metrin estejuoksussa kolmanneksi hieman päälle 11 minuutin (tarkalleen 11.00,47) asettuneella ajallaan. Sallan toinen matka kisoissa oli sunnuntain 5000 metriä, jossa hän oli kahdeksas ajalla 18.21,31.

Lotta Tarvainen tuulettaa 5000 metrin SM-pronssiaan. kuva: Anssi Mäkinen

Toisesta N22-sarjan mitalista vastasi vahvat kisat tehnyt Lotta Tarvainen. 5000 metrin kilpailussa kärkiryhmän mukana matkaa edennyt Lotta varmisti itsensä viimeisillä kierroksilla selkeästi kolmanneksi määrätietoisesti juosten, kellotti loppuajakseen 17.42,01 ja pokkasi jälleen SM-kisojen mitalin, pronssin! Hän oli avannut kisansa jo perjantaina 1500 metrin neljännellä sijalla, 4.45,11.

Pistesijoja niin radalta kuin hypyistäkin

Santtu Räsänen lukeutui Katajan joukkueen venyjiin. Santtu taisteli M22 400 metrin aitajuoksussa vielä loppusuorallakin jopa pronssimitalista sijoittuen lopulta neljänneksi ennätyksellään 58,08 parantaen kauden parastaan tasan puolitoista sekuntia ja ennätystään 66 sadasosaa! Mitaliin jäi matkaa vielä sekunti ja sadaosa. Myös seiväshypyssä Santtu oli selkeästi kesän parhasssa kisavireessään ylittämällä 445 ja tekemällä erittäin hyviä yrityksiä uudesta ennätyksestään 455.

M19-sarjassa kilpaileva Miro Tanninen sijoittui tällä kertaa kolmiloikassa neljänneksi (14,09, +2,0) ja pituushypyn seitsemänneksi (667, +0,6). Lauantain märissä olosuhteissa käydyssä pituuskilpailussa yliastutun hypyn yhteydessä osumaa ottanut lähentäjä hankaloitti Miron kolmiloikkakilpaa, jossa hän käytti lopulta ainoastaan ensimmäisen, neljännen ja kuudennen hyppynsä.

Neljänneksi loikki myös Siiri Nyyssönen jännittävässä N19-sarjan kilpailussa. Kesän paras 12,24 (+1,0) jäi himmeimmästä mitalista ainoastaan neljä senttiä. Siiri pommitti tasaisesti 12 metrin rajaa ylittämällä sen kolmella neljästä hyväksytystä hypystään.

Kiia Paanila pinkoi juoksuradalla kahteen kertaan N22-sarjan pikamatkafinaaliin sijoittuen molemmilla kerroilla viidenneksi: 100 metrillä ajalla 12,64 (-0,5) ja 200 metrillä 25,34 (+2,3).

Sakari Vallius urakoi kisoissa kolme lajia selvittäen itsensä kaikissa loppukilpailuun. Leipälajeissaan 110 metrin aidoissa  ja pituushypyssä hän sijoittui sijoille 6 ja 11 tuloksin 14,76 (+0,5) ja 640 (+0,6). Saken kisojen ilahduttavin suoritus nähtiin päätöspäivän 200 metrillä, jonka alkuerissä hän kiiti optimaaliseen kahden metrin myötätuuleen ennätyksensä 22,51 ja kaappasi pieneksi yllätykseksikin loppukilpailupaikan. Finaalissa aika 22,78 (+1,5) toi kahdeksannen sijan.

N19-sarjassa kilpailuissa nähtiin useita Katajan värejä kantaneita urheilijoita. Veera Häkkisen kilpailuiden paras juoksu osui 400 metrille, jossa omasta ennätyksestä hioutui liki sekunti loppuajalla 57,89, jolla Veera sijoittui kovatasoisen kisan hienolle viidennelle sijalle. Muut startit Veeran osalta olivat 100 metriä, jolla hän oli ensimmäinen välieristä karsiutunut eli 17. (13,01, -0,2 m/s) sekä 200 metriä, jolla hän oli 19. ajalla 26,38 (+0,4 m/s).

1500 ja 5000 metriä juossut Veera Kontkanen sijoittui molemmilla matkoilla kärkikymmenikköön N22-sarjassa. Tonnivitosella tuli lopulta kuudes sija ajalla 5.06,02 ja viidellä tonnilla Veera kiri yhdeksänneksi, 18.56,12.

Emilia Kiiski esiintyi etusuoralla kolmeen kertaan. 100 metrin alkuerissä Emilia juoksi 12,55 (-0,2), jolla  selvisi loppukilpailuun eränsä kakkosena. Loppukilpailussa tuntemus jalassa sai Emilian hölläämään vauhtiaan ennen maalilinjaa ja kahdeksanteen sijaan oikeuttanut aika oli lopulta 26,93. Aidatulla suoranmitalla Emilia sijoittui alkuerien yhdenneksitoista, 14,98 (+0,6) jääden loppukilpailupaikasta 13 sadasosasekuntia.

19-vuotiaissa Reetta Ryynänen juoksi 400 metrillä kahdenneksitoista (61,38) ja 100 metrin alkuerien kahdeksanneksitoista (13,04, -1,6 m/s)), välieräpaikkaan jäi vaivaiset neljä sadasosaa.

19-sarjan urhot Deshawn Holopainen ja Eetu Paasikivi olivat mukana sekä pituus- että kolmiloikkakisoissa. Deshawn venytti pituuskarsinnassa ennätyksensä 653 (-0,8 m/s) ja selvisi loppukilpailuun, jossa sijoittui kahdenneksitoista tuloksella 639 (-0,1). Eetu karsiutui pituusfinaalista hypättyään 538 (+0,3). Kolmiloikassa Eetu hyppäsi ennätyksensä 12,17 (+0,6 m/s) ja sijoittui kahdenneksitoista. Deshawnin kilpailu päättyi tällä kertaa valitettaviin kolmeen ruksiin ja tuloksetta jääntiin. Eetun kolmas laji viikonloppuna oli kiekonheitto, jossa hän oli kahdestoista 32,23 kantaneella heitolla.

Onni Huovinen (M19) juoksi kaksi matkaa. 800 metrillä Onni oli kahdestoista (2.01,94) ja ratakierroksella neljästoista (54,62).

N19 pikamatkoilla juoksivat myös Tiia Säde ja Milma Romppanen. Vasta kautensa avannut Tiia kiihdytteli 100 metriä kesän parhaaseensa 13,21 (-2,1 m/s) ja 200 metrillä kauden avausjuoksu tuotti ajan 26,92 (+1,0 m/s). Milman vastaavat ajat olivat 14,20 (-1,7)  ja 29,41 (+1,0). Milma oli lisäksi kolmiloikan 17. tuloksella 9,76 (+2,2 m/s).