16-17-vuotiaiden SM-kisoista seitsemän mitalia: Jonna Aalto pinkoi Suomen mestariksi!

elo 15, 2022

Lempäälässä, Hakkarin kentällä, ratkottiin 16-17-vuotiaiden SM-mitalit viime viikon kolmen viimeisen päivän aikana. Helteinen sää ja hienot puitteet tarjosivat kisat, joissa Kataja menestyi kaikkiaan kuuden mitalin ja kolmen pistesijan edestä!

Jonna Aalto, tuplamitalisti Lempäälän SM-kisoissa. kuva: Heidi Lehikoinen

Kilpailuiden hahmo oli Jonna Aalto. Jonna juoksi uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen kihelmöivässä N16 100 metrin loppukilpailussa, johon eteni vakuuttavasti kahden karsintavaiheen kautta. Maalilinjalle heittäytyminen Elmiina Siikalan kanssa oli niin yhtä aikainen, ettei maalikamera saanut nuorten naisten välille edes tuhannesosan eroa. Näin Suomen mestaruus jaettiin kahden juoksijan kesken ajalla 12,18 (+1,2)! Jonna jatkoi mahtavia kisojaan vielä päätöspäivän 200 metrillä, jolla juoksi SM-hopeaa ajalla 25,61 (-1,8) nelisen kymmenystä mestarista, Vehmaisten Urheilijoiden Emmi Saveniuksesta. Hulppeat kahden mitalin kisat Jonnalle, onnittelut myös mestarin valmentajalle Meri Mikkoselle!

Janne Oinonen paiskasi M17 keihään SM-kakkoseksi. kuva: Heidi Lehikoinen

Janne Oinonen palasi keihäskentille komeasti. Kolmannen kierroksen kiskaisu 66,63, uran pisin, toi hienon M17 SM-hopean! Miehen puheista päätellen voimme odotella 70 metrin kaartakin. Tämä ikäluokka heittää 700 gramman keihästä.

Eemeli Hirvonen oli Lempäälän kisojen tuplamitalisti. kuva: Heidi Lehikoinen

Eemeli Hirvonen juoksi 17-vuotiaissa miehissä kaksi pronssia. Sekä perjantain 3000 että sunnuntain 1500 metrillä edellä olivat Mikkelin Kilpa-Veikkojen Unger ja JKU:n Kontro. Molemmat kilpailut noudattelivat pitkälti samaa kaavaa ensin mainitun ampaistessa kärkeen heti lähtölaukauksesta jälkimmäisen jättäessä Eemelin pronssille viimeisen kierroksen ratkaisuvaiheissa. Pronssiajat Eemelillä olivat 8.53,38 ja 4.02,44.

Oona Kareinen taisteli pronssia Lempäälän SM-kisoissa. kuva: Heidi Lehikoinen

Oona Kareinen kirkasti viime vuoden 15-vuotiaiden 300 metrin neljännen sijansa 16-vuotiaiden 400 metrin mitaliksi. Perjantai-iltana juostussa loppukilpailussa mitalikamppailu kulminoitui viimeisille 50 metrille, Oona oli päättänyt ettei jää mitalitta ja syöksyi maalilinjalle selkeässä ennätysajassaan 59,24 yltäen SM-pronssille! 200 metrillä hän oli mukana Katajan vahvassa seurapanoksessa seitsemännellä sijalla, 26,58.

SaraSofia Hyvönen kävi kaksi tiukkaa hyppykilpailua 17-vuotiaissa naisissa. Lauantain korkeushypyssä Sohvi ylitti ratkaisevalla kolmannella yrityksellään 160 ja saavutti jaetun pronssimitalin. Sunnuntai-aamuna hypätyssä kolmiloikkakilpailussa tekniikka- ja askelmerkkiprobleemien kanssa painineen Sara-Sofian viimeiset loikat lensivät lukemiin 11,34, jotka oli jälleen sama kuin pronssimitalistina mutta joilla sijoituksena oli karvaasti neljäs heikomman toiseksi parhaan tuloksen johdosta.

Eeli Mustonen taivutti M16 seiväshypyssä oman ennätyksensä 395 ollen mainiosti neljäs! Hypyt olivat niin laadukkaita, että jälleen taitaa olla uusien, jäykempien seiväiden käyttöön otto edessä.

Isko Kovanen pyörähteli M16-sarjassa moukari- ja kiekkoringissä. Moukarissa irtosi neljäs sija (56,82) ja kiekossa seitsemäs paikka (44,25, oma ennätys). Molemmat kilpailut olivat pronssipaikan suhteen tiukkoja, sillä moukarissa mitaliin jäi matkaa 74 senttiä ja kiekossa reilut kaksi ja puoli metriä.

Alina Tikka juoksi sunnuntain helteessä N17 1500 metrin kymmenenneksi, 5.40,91.

Venla Simosella oli ohjelmassa kaksi starttia N16-sarjassa. 400 metrin aidoissa hän oli kahdestoista ajalla 78,76, 100 metrin aidoissa tuli harmittava vilppilähtö.

Olivia Panhelainen juoksi N16 100 metrillä kaksi juoksua. Alkuerissä 13,20 (+0,7) toi välieräpaikan, joissa sijoitus oli seitsemästoista ajalla 13,33 (+0,8).