Kuva: Sanna Neuvonen

Joensuu Run 2018 tapahtumanjohtajan silmin

12.5.2018

Joensuu Run 2018 on takana. Se on juoksutapahtuma, mutta se on paljon muutakin. Tässä hieman erilainen kisaraportti.

Perjantai.

Joensuu Runin aatto. Herään 6.30 ja olen toimiston kellarissa kasaamassa kylttejä ja kippoja jo puoli kahdeksalta. Kahdeksan jälkeen puheenjohtaja jo soittaa, että hän pääsee kolmelta töistä ja on sitten valmiina hommiin. Toimistosihteeri tulee töihin. Kysyy mitä tarvitsette viikonloppuna, kun ei itse pääse paikalle. Liikkarivastaavat, menevä ja tuleva, tulevat toimistolle pikavaroituksella leikkaamaan uimalippuja, kasaamaan kisakansliakamppeita ja säätämään kaikkea. Lähdetään valmennuspäällikön kanssa hakemaan pakettiautoa eli bakua. Ei tosin Azerbaidzhanista asti. Siitä Pokalille, josta jo monen vuoden ajan on äänentoiston tapahtumaa varten saanut lainaksi, ihan kantoavun kera. Haen palkinnot matkahuollosta ja ihmettelen ”liian” hyvää keliä. Kenttävastaava soittaa. Kalkit ja pöydät juomapisteille ovat valmiina.

Kuuluttaja laittaa viestiä:
- Onko meillä joku aikataulu valmisteluille?
- Jos tuossa puoli 11.
- Pölähdän toimistolle.

Kasataan kyltit autoon ja lähdetään merkkaamaan reittiä. Aurinko paistaa. toimistosihteeri jää vastaavien ja valmennuspäällikön kanssa valmistelemaan. Soitan matkalta pari puhelua. Illan kalkinvetäjätkin on kasattu. Liikenteenohjaajien vastaava soittaa. On kuulemma käynyt toimistolla katsomassa reitin. Tulee lauantaina, kun on viime vuonna jo luvannut. Kaappaamme 6-vuotiaan tyttöni työnjohtajaksi ja kohta se on reitti merkattu. Radiossa soi Erkki Liikasen Hunajata, hunajata. Jokiasemalla lounas. Kellohan on vasta 14.40. Huomisen etuajaja tulee vastaan. On lauantaina paikalla. Yksi ohjaajistamme lupautuu järjestyksenvalvojaksi kyselemättä, mihin ja kuinka kauaksi aikaa.

Kisatoimistovastaava ilmoittaa, että pääsikin jo töistä. Voi tulla aikaisemmin, jos tarvitaan. Toimistolla kaaos. Myös puheenjohtaja pölähtää paikalle. Kohta on autot pakattu, kunnes sihteeri muistuttaa, että ootkos kisaohjeet tulostanut? ”Öööö, en.” Noo, laitetaan tulostumaan. Sihteeri ottaa homman hanskaan ja lähdemme kisatoimistoa kasaamaan.

Kisakanslia on jo rakentumassa. Tulospalvelu on paikalla ja valmiina kantamaan tavaroita. Sihteeri tulee ja toteaa ”olevansa vain hetken.” Kaapataan kuuluttaja kisatoimistoavuksi. Toinen apu löytyy huomisesta tuote-esittelijästä. Ohjaaja-urheilija koittaa välittömästi soittaa apua. Siitä se lähtee rullaamaan.

Reitinmerkkaajat tulevat kansliaan. ”Joko mennään, ollaan jo puoli tuntia odoteltu? ” Kysyn, voivatko hakea kärryt? Jo onnistuu. Venäjän kielen osaajamme käy sanomassa, että olen kentällä, jos tarvitsette. Tarvitaan. Aina on tarvittu. Lähden merkkaamaan reittiä. Toiseen suuntaan menee meidän bussikuski ja toiseen menee meidän toinen bussikuski. Liikenteenohjausporukka kertoo, että sai juuri pari lisäohjaajaa. Selvitään.

Takaisin Areenalle. Kohta se menee kisatoimisto kiinni. Sihteeri on vieläkin paikalla. Valmennuspäällikkö ja puheenjohtaja kasailevat paikkoja kuntoon. Areenavahti kertoo tallentavansa numeroni puhelimeen, kun tuntuu, että tulen soittamaan vielä monta kertaa. On oikeassa. Porukalla laitetaan vielä maalialue suht kuntoon.

Siitä sihteeri kyytiin ja toimistolle. Pari lappua pitää tulostaa ja hakea kahvioon teetä. Viedään sihteeri kotiin. ”Vähä aika” oli lopulta viisi tuntia. Kahvit ja tulosteet toimistolla ja kotiin.

 

Lauantai

Race day. Herätys 5.40. Tai 5.42, koska en koskaan herää tasakymmenminuuteille. Ajan Areenalle. Ei ketään. Onpas. Tuollahan tulospalvelu jo laittaa aikamattoja paikalleen. Ennen puheenjohtajaa sentään paikalla. Puheenjohtaja hurauttaa puolen tunnin päästä paikalle. ”Vein jo kaikki juomapistekamat.” Se pirulainen oli taas aiemmin. Kisatoimistovastaava on paikalla. Kasataan toimistoa. Urheilujuoman tarjoaja näyttää olevan jo paikalla. Jälki-ilmoittautumisten vastaanottaja on myös paikalla. Valmennuspäällikkö kasaa maalihuoltoa.

Kuuluttaja saapuu ja toteaa aika osuvasti: ”pitäskö se tuo äänentoisto kasata?” Pitäähän se. Monettakohan kertaa sitä tehdään? Virtajohto on liian lyhyt. Tietysti. Ainahan se on ollut. Lähtöapu laittaa viestiä, että syö aamupalan ja tulee jo aiemmin paikalle, koska tekemistä varmaan on. Videokuvaaja on paikalla. Kysyn, että juoksetko? ”Eikö ole tärkeämpää tekemistä?”, on vastaus. Hän voisi juosta vitosen, koska on hommannut tuuraajaan vapaaehtoisena hoitamalleen videoinnille. Kerron, että se käy kyllä mainiosti.

Liikenteenohjaajat saapuvat paikalle. Jaetaan liivit. Ja laikat. Pari puuttuu. Vaihdetaan paikkoja. Kesän lähettäjäkaksikko ottaa yhden vaativimmista paikoista. Mukisematta. Nuoret urheilijat menevät sinne minne halutaan. 20 minuuttia ensimmäiseen starttiin. Maratonin jänis kaipaa selkään tavoitevauhtimerkintää. Sekin löytyy.

Etu-ajajat ovat paikalla. Yksi heistä on jo kasannut maalialueteltan. Junioriohjaajat ovat kasanneet sinne mitalit ja tavarat. Kohta se lähtee. Tunnelma on kohdillaan. Yleisöä on hyvin. Ehkä toista kertaa 12 vuoden aikana olen paikalla shortseissa. Ensimmäinen matka liikkeellä. Juosten Länsikadun varteen. Kymppi liikkeellä. Juosten kentälle. Siellä onkin jo toinen lähtöavustaja laittanut hommat jiiriin. Kohta on jokainen matka liikkeellä.

Pinkkejä paitoja on todella paljon. Hienoa yrityshenkeä tulla lähes puolen sadan ihmisen voimin juoksemaan. Kappas, juomapisteetkin ovat tuohon ilmestyneet ihan huomaamatta. Vapaaehtoisvoimin. Palkintokorokkeet ovat paikallaan ja palkinnot lajiteltu ex-toiminnanjohtajan avustuksella. Nyt kaipaisi kahvia. Ja sitähän on, sillä vapaaehtoinen on järjestyksenvalvojan kanssa laittanut sellaisen tulille.

Aurinko on paahtava. Kaikilla on hyvä mieli. Kympin kärki tulee kovaa. Missä Yrjö? Se ohjattiin väärin. Perhana. Lopulta ohjaaja ei ollut toimitsija. Yrjö juoksi 37min kiertämällä 600m ylimääräistä. Puolimaratonin kärki vasta kovaa juokseekin. Vaikka se ”lopetti” jo viime vuonna. Myös maratonin kärki menee kaameaa vauhtia. Tasohan on aikamoinen tänä vuonna.

 Lämpö kentän pinnassa on 27 astetta. Maalikaaresta lähtee ilmat. Sähkö on poikki. Soitan kenttävastaavalle, joka on salamana paikalla. Joku tuuraa tuotemyyjää, joka tulee auttamaan kaaren kanssa. Katsojien avustuksella sähköt on palautettu ja kohta on myös kaari paikallaan.

Rantavahti tulee avustamaan ”minne vain tarvitaan” koko loppuajaksi. Menen viimeiseen risteykseen avuksi. Toinen ohjaajista haaveilee mökkisaunasta. Ohjaajat reitinvarrelta kävelevät pois. Meidän urheilija on ollut ”latupartiossa” ja kulkenut jälkijoukkoja vartioiden pari tuntia pyörällä.

Kävelen viimeisen puoli kilometriä 87-vuotiaan puolimaratonin taittajan kanssa. On kuulemma kunto myöhässä, kun ei ole myöhäisen kevään takia ehtinyt juoksemaan vielä tänä vuonna. Silviisiin. Kysyn, miten huolto pelasi? ”Erinomaisesti. Kertakaikkisen hyvä palvelu on teillä. Tulen ensi vuonnakin.”

Kaikki maalissa. Maali on purettu. Kanslian voi vapauttaa. Sitten enää kamat kasaan. Kuuluttaja ja puheenjohtaja kavereina keräillään kahden ison auton verran tavaraa toimistolle. Vielä pitäisi purkaa kamppeet ja käydä keräämässä kyltit reitiltä. Bakukin pitäisi palauttaa. Ei Kaspianmeren rantaan vaan ihan teollisuusalueelle. Puheenjohtaja toimistolle, kyltit alakertaan.

Vielä toinen kierros kylttejä. Blue Oyster Cultin (Don’t Fear) The Reaper kuulostaa todella hyvälle. Satamassa teinitytöt soittavat huilua ja ukulelea. Pelästyvät meidän vilkkuautoa. Kehotan jatkamaan soittoa kaikessa rauhassa. Vaimo kysyy, syönkö, kun tulen kotiin. Joo, voisihan sitä aamupalan ja parin suklaapatukan lisäksi tänään syödäkin. Jauhelihakastike kuulostaa herkkuruualta. Ja onkin sitä. Vielä muutama tarpeeton mutka ja loput kyltit toimistolle. Kuuluttaja kotiin. Olen kotona klo 19. Hetken päästä kuvaaja ilmoittaa, että kuvat ovat valmiina.

 

Loppusanat

Tämä ei ole kertomus siitä, kuinka paljon olen tehnyt. Vaan kertomus siitä, kuinka paljon kaikki muut tekevät minun ympärilläni. Voitte laskea jutusta ne, jotka tekevät tätä ihan vapaaehtoisesti ja hyvällä mielin. He ovat toteuttamassa suurta tapahtumaa vapaaehtoisesti riippumatta siviilityöstä, säästä tai siitä millaisia hommia on tarjolla.

Joensuu Run on iso tapahtuma. Jos tänä vuonna olikin vähemmän juoksijoita kuin parhaina vuosina, ei se ole kenenkään vika. Ja jos tulee virheitä, ei sekään ole väärin. Suurin osa on täysin vapaaehtoisesti tekemässä hommia eikä palkkaa saavatkaan ole kuin pikkuisen suuremmalla asiantuntemuksella tapahtumaa luomassa. Lopulta nämä seikat ovat melko toissijaisoa, sillä tällaisella vapaaehtoistyöllä rakennetussa tapahtumassa on jo itsessään jotain todella hienoa. Me pystytään tähän ja kun se hoidetaan hyvin, on juoksijoillakin hauskaa!

Tulokset muuten löytävät TÄÄLTÄ ja kuvat TÄÄLTÄ.


Väsyneenä ja kiitollisena jääkiekkoa ja Euroviisuja nollat taulussa tuijottava tapahtumanjohtaja Tomi.

AJANKOHTAISTA

Motonet-kuukausikisat 11.10.2018 - Maastojuoksu

Joensuun Kataja järjesti jo ko…

Toimitsijaottelusta vauhtia talvikauden kisoihin

Lauantaina järjestettiin niin …

Synttärisankari - Heidi Nokelainen 28v

Nokelaisen Heidi täytti vuosia…

VIIKKOTIEDOTE VIIKOT 41-43 (9.10.-29.10.2018)

Viikkotiedotteessa kilpailuist…

Synttärisankari - Teemu Poikolainen 26v

Teemu Poikolainen täytteli taa…

KUUKAUSITIEDOTE - LOKAKUU

Kuukausitiedotteessa kilpailui…

Kataja-hölkkä juostiin aurinkoisessa säässä

Kataja-hölkän miesten puolimar…

Kataja-hölkkä juostaan tulevana lauantaina alkaen klo 11.00

Lauantaina Mehtimäen, Linnunla…

VIIKKOTIEDOTE 39 (25.9.-1.10.2018)

Viikkotiedotteessa kilpailuist…

Harri Nissinen seitsemäs Sm-maratonilla

Joutsenossa juostiin Kullervo-…

SM-maraton vuoden viimeinen SM-kilpailu

Lauantaina juostaan Joutsenoss…

Synttärisankari - Jutta Moilanen 19v.

Kestojuoksija Jutta Moilasella…

VIIKKOTIEDOTE 38 (18.9.-24.9.2018)

Viikkotiedotteessa kilpailuist…

Syyskuun Motonet-kuukausikisoissa kaksi piiriennätystä

Ulkoratakauden viimeisissä kuu…

VIIKKOTIEDOTE 37 (11.9.-17.9.2018)

Viikkotiedotteessa kilpailuist…

Katajan miehille pronssia Sm-viestien toiselta päivältä

Katajan urheilijat jatkoivat h…

Hopeaa ja pronssi Katajan Sm-viestien ensimmäisen päivän saldona

Mikkelin Sm-viestien ensimmäin…

Joensuun Kataja usealla joukkueella Mikkelin Sm-viesteihin

Viikonloppuna kisataan Mikkeli…

KUUKAUSITIEDOTE - SYYSKUU

Kuukausitiedotteessa kilpailui…

Synttärisankari - Jaana Sieviläinen 36v

Pituushyppääjä Jaana Sieviläin…

Joensuun Kataja Seuracup-finaalissa 2018

Kuluneena viikonloppuna kilpai…

Joensuun Kataja Seuracupin TERA-sarjan finaalissa

Joensuun Katajan joukkue kisaa…

VIIKKOTIEDOTE 35 (28.8.-3.9.2018)

Viikkotiedotteessa kilpailuist…

Jessica Miettiselle 22-vuotiaiden moniottelun Sm-pronssia

Jessica Miettinen teki tasaise…

Synttärisankari - Samuel Auvinen 17v.

Ratojen liinatukka, Samuel Auv…

Syksyn yleisurheilukouluihin voi nyt ilmoittautua

Tässä vaiheessa ilmoittautumin…

VIIKKOTIEDOTE 34 (21.8.-27.8.2018)

Viikkotiedotteessa kilpailuist…

Nella Voutilaiselle pm-kultaa

Pm-moniottelut käytiin läpi mo…

Pm-moniotteluiden live-tulokset

Live-tulokset löytyvät täältä.

VIIKKOTIEDOTE 33 (14.8.-20.8.2018)

Viikkotiedotteessa kilpailuist…