Heli Liimatta

Info

Syntymävuosi: 1992
Kotipaikka: Joensuu
Entiset seurat: Pyhäselän Urheilijat -> 2008
Valmentaja: Hannu Liimatta

Ennätykset

Keihäs: 49,81 (2015)

Kuva: Heli Liimatta

Synttärisankari - Heli Liimatta 25v

27.4.2017

Heli Liimatta on Katajan keihäänheittäjänä kilpaillut jo pitkään. Tällä hetkellä Heli asustaakin muualla, mutta missä?

Missäs menet tällä hetkellä?
Kotosalla Jyväskylässä.

Miten harjoittelu on sujunut? 
Harjoittelu on sujunu ihan ok, talven aikana pientä kränää kropassa ollut mutta  suuremmilta ongelmilta vältytty. Tekniikkapuoli on pala palalta parempaan päin suuntautunut.

Millainen on tähän vuoden aikaan päivän kulku ”kovana” harjoituspäivänä? Entä kevyenä?Ns. kovana päivänä monipuolisesti koko kroppaa rasittava voimareeni ja päivä harkassa jalkojen päällä, illasta lihashuoltoa tai keskivartaloa. Kevyenä päivänä pitempi lenkki koiran kanssa ja rullailua+muuta lihashuoltoa.

Millaiset ovat tulevan kauden tavoitteet?
Ehjä kisakausi ja oman ennätyksen parantaminen. 

Miten harjoittelun ulkopuolinen aika kuluu? Opiskellessa/töissä/harrastuksissa?
Aika on kulunut opintoja etänä hoitaen (verkkokursseja) sekä harkkaa suorittaessa. Lisäksi vuoden alusta pyörinyt JKU:n junnuvalmennuskuvioissa apuna.

Teemakysymykset - valmennus

Kuka sinua valmentaa?
Isoveli Anssi Liimatta tekee ohjelmat ja heittoja Jyväskylän päässä on kattonut kombo Kimmo Kinnunen-Harri Leivonen ja kesällä mahdollisesti myös Riku Valleala.

Milloin olet saanut ensimmäisen valmentajan ja miten se tapahtui?
Isä Hannu Liimatta alotti valmennustouhut sitä mukaan kun kävi valmentajakoulutuksia, tarkkaa aikaa en osaa sanoa.

Millainen valmentajasi on ja kuinka usein hän on katsomassa sinua harjoituksissa?
Anssi ei näe harjoituksia korkeintaan muuten kun minun käydessä Joensuussa, mutta monipuolista treeniä se on teettänyt ja vaihtoehtoja tarvittaessa reeneihin antanut. Treenien kulkua ja fiiliksiä on vaihdettu viestitellen tai soitellen. Aika itsenäisesti siis harjoittelu hoitunut, mutta tarvittaessa on saanut apuja Anssilta tai täällä Jyväskylän päässä joltain.

Heittoreeneistä (1krt/vko)on Kimmo tähän mennessä eniten katsellut tekemisiä ja tapansa mukaan on vaativa, mutta kuitenkin reilu, vaikka vähän "juro" onkin. Tietynlainen kettuilu kuuluu treeneiihin aina, mutta Kimmo osaa ottaa huomioon kuitenkin esim. päivän fiiliksiä.

Missä sinulla on eniten kehitettävää ja mikä on vahvin ominaisuutesi yleisurheilussa? 
Osittain liikkuvuudessa sekä räjähtävyydessä on kehitettävää. Jos tarkkoja ollaan, niin joka osa-alueella kehityskohteita löytyy! Varsinaista vahvinta ominaisuutta en kyllä osaa sanoa.

Valmentajan mietteet

Miten päädyit Helin valmentajaksi?
Isämme Hannu on katsonut Helin treenejä ja heittoja lapsesta asti. Muutama vuosi sitten polvivaivojen ja -vammojen yhteydessä mietittiin, että ehkä kuitenkin olisi hyvä jos tekeminen olisi hiukan suunnitellumpaa kuin aiemmin ja rupesin Helille harjoitusohjelmia suunnittelemaan. Isän kanssa katsotaan osittain yhä Helin heittoja, mutta muu tekeminen on Helin itsensä vastuulla.

Millainen Heli on urheilijana?
Hmm... Kilpailunhaluinen tuittupää voisi veljellisesti heitettynä olla se osuvin määre, mutta analyyttinen ja rajansa tunteva urheilija on kyseessä. Alkuun rajojen kokeilun puute meinasi olla haasteena, mutta ei enää.

Mikä on haastavinta, kun valmennettava asuu 250 kilometrin päässä?
Ei eroa oikeastaan viime vuodesta mitenkään muuten, paitsi että heittotreeneistä saa harvoin muuta kuin videon pätkiä nähdä. Heli on omien aikataulujensa puitteessa tehnyt treenit jo monta vuotta yksin ja aiemminkin (Helin vielä Joensuussa ollessaan) on puhelimen ja viestien välityksellä treeniohjeet annettu. Ennen ainoat yhteiset treenit, eli heittoreenit, ovat nekin jääneet kokonaan pois, kun Heli asuu Jyväskylässä.


Kysymys edellisiltä synttärisankareilta

Arttu Simanainen: Millainen on paras sää heittää?
Paras sää heittää on suhteellisen lämmin keli (ei kuitenkaan liian kuuma) ja lievä myötä- tai vastatuuli.